TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİNCE DÜZENLENEN MESLEKİ TANZİM KARARININ YÜRÜRLÜK TARİHİ NİSAN 2016 TARİHİNE KADAR ERTELENDİ

Değerli üyeler,

Bilindiği üzere Türkiye Bankalar Birliğince düzenlenen POS Cihazları, Banka Kartları veya Kredi Kartlarının Amaç Dışı Kullanım Hallerinin (fiktif işlem) Belirlenmesi Hakkındaki Mesleki Tanzim Kararı düzenlemelerinin 01.07.2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.

Bu karar doğrultusunda 01.07.2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek uygulama ile üye işyerlerinin ve alt bayilerin kullandıkları sanal POS ve fiziki POS’ lar üzerinden geçen her bir işlemin bankalar tarafından alt bayiler bazında da izleneceği ve raporlanacağı amaçlanmaktadır.

Karar kapsamında pos cihazları, banka kartları veya kredi kartlarının amaç dışı kullanılması suretiyle yapılan muvazaalı işlemlerin, fiktif işlem olarak kabul edildiğinden; üye işyerinde yapılan bu türden işlemleri tespit eden bankaların, Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde oluşturulan Fiktif İşlem Değerlendirme Komitesi’ne yapılan başvuru sonucunda, Komitenin yaptığı değerlendirme neticesinde fiktif işlem gerçekleştirdiği tespit edilen üye işyerlerine ait pos cihazlarının kapatılması ve üye işyeri sözleşmesinin iptali sonucu doğacaktır.

İlgili Mesleki Tanzim Kararında bahsedilen fiktif işlemin sektörümüzdeki işin niteliğine uygun düşmediği ve başlatılacak uygulamanın ise turizm sezonunun başladığı düşünüldüğünde sektöre iş yükü bindireceğini belirtilmiş ve Birliğimizce, ilişikte üyelerimizin bilgisine sunulan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BBDK)’na 16.06.2015 tarih ve 282013 sayılı yazı gönderilmiştir. (Ek: 1)

BBDK  yazı cevabında; Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca da uygun görüş verilen Mesleki Tanzim Kararında alt bayilere ilişkin olarak; “Bir üye tarafından kendisine tahsis edilmiş bulunan fiziki POS cihazını ve/veya sanal POS’ un kullanıcı adı ve şifresini, bayi-alt bayi ve benzeri bir ilişki kapsamında aralarındaki sözleşmeye istinaden işyerlerine kullandıran üye işyerleri, bu işyerlerinin tanınması amacıyla gerekli bilgi ve belgeleri ilgili üyeye bildirir. Bahse konu işyerlerine ilişkin, (1)numaralı maddenin(1),(2) ve (3) numaralı bentleri kapsamında fiktif işlem kararı alınması halinde, (III) numaralı bentte yer alan yaptırımlar bu işyerleri hakkında uygulanır. Üye,bayi-alt bayi ve benzeri bir ilişki kapsamında yukarıda tarif edilen şekilde çalışan işyerlerine yönelik olarak, üye işyerleri için alınan ve işyerlerini münferit olarak tanımlamaya yarayan “BKM genel işyeri numarası” adı verilen referansı (Bankalararası Kart merkezi A.Ş tarafından üretilen “BKM Unique ID” temin eder ve tüm işlemlerde ilgili işyerini tanımlayan bu referansın kullanılmasını sağlar….Bu itibarla, bayi-alt bayi ve benzeri bir ilişki kapsamında POS cihazını kullanan işyerleri açısından Mesleki Tanzim Kararı, BANKALARLA HER BİR ALT BAYİNİN AYRI SÖZLEŞME DÜZENLEMESİNİ GEREKTİREN HERHANGİ BİR ZORUNLULUK GETİRMEMEKTE OLUP,YALNIZCA BU ÜYE İŞYERLERİNİN BANKALARCA TANINMASI AMACINA YÖNELİK HÜKÜMLER İÇERMEKTEDİR.DOLAYISIYLA KONU HAKKINDAKİ TALEP VE ŞİKAYETLERİN TBB VE SÖZLEŞME İLİŞKİSİ İÇİNDE BULUNULAN İLGİLİ BANKALARA İLETİLMESİ GEREKMEKTEDİR.” şeklinde görüş verilmiştir.

TÜRSAB tarafından bu doğrultuda Türkiye Bankalar Birliği’ne yazılı müracaatlar yapılmış ve özellikle acentaların zor durumda kalması önlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca Mesleki Tanzim Kararının uygulamaya başlaması ile birlikte gerekli yükümlülükleri yerine getiremeyen acentalarımızın işlem yapmasının da  engelleneceği göz önünde tutularak sektörü doğrudan ilgilendiren bir kısım acentalarımız ile bir kısım havayolu temsilcileri ve vekillerinin katılımı, TÜRSAB tarafından organize edilerek 25.06.2015 tarihinde TBB’de toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda yazılı müracaatlarda yer alan sorunlarımız ayrıca dile getirilmiş ve alt yapısı oluşturulmadan alınan kararların uygulamasının, turizm sezonunun başladığı da göz önünde tutulduğunda, sektörde ağır mağduriyetler oluşturacağı ayrıntıları ile açıklanmıştır.  Devamla, kararın uygulamasının seyahat acentalarımız yönünden olası sakıncaları da ayrıca  yazılı olarak bildirilmiştir.

Değerli üyeler,

Sonuç olarak, TBB konuya hassasiyet göstermiş ve duyuru başlığında ifade ettiğimiz üzere Mesleki Tanzim Kararı uygulamasını, NİSAN 2016 tarihine kadar ERTELEMİŞTİR. Özellikle, duyurumuzda BBDK’nın yazı içeriğinde yer alan görüşüne ayrıntılı olarak yer verilmiş olup, belirtildiği gibi bayi-alt bayiler ile sözleşme yapma zorunluluğunun bulunmadığı açıktır.

Bayi-alt bayi ilişkisi kapsamındaki üyelerimizin; işlemlerin bir süreci de gerektirdiği göz önünde tutularak uzatılan süreyi esas alarak BBDK Kurumunun belirttiği açıklamalar kapsamında işlem  yapması hususunu bilgilerine sunarız.

 

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)  

EK:

  1. NİSAN 2016 tarihine ertelenen  TBB(TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ)’nin MESLEKİ TANZİM KARARI
  2. BBDK( Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu)’nın 16.06.2015 tarih ve 282013 sayılı yazısı
  3. Birliğimiz tarafından;

1-BDDK’na hitaplı 16.06.2015 tarih ve 28203 sayılı yazı.

2-TBB’ne hitaplı 25.06.2015 tarih ve 28430 sayılı yazı.

3.TBB’ne hitaplı 30.06.2015 tarih ve  28476 sayılı yazı

 

TÜM HABERLER
19  Nisan  2024
Bodrum BTK Heyetimiz, Turizm Haftası Kapsamında Düzenlenen Etkinliklere Katıldı
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzeydoğu Anadolu BTK, Turizm Haftası Kapsamında Etkinlik Düzenledi
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Karayolu, Ulaştırma, Taşımacılık ve Araç Kiralama İhtisas Başkanlığımız Kabataş...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
IATA’nın 2024 yılı APJC Toplantısı, TÜRSAB Genel Merkezimizde Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
TÜRSAB Heyetimiz, "Batman Turizm Master Planı Çalıştayı" Kapsamında Batman’ı Zi...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığımız Koordinasyonunda, “Safranbolu Bilgilen...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
TÜRSAB Genel Merkezimizde "Gürcistan Destinasyon Tanıtım Etkinliği" Gerçekleşti...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
19  Nisan  2024
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki Değişikliklere İlişkin Önemli Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Uygulanacak Ziyaret Hizmetleri Ha...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Ankara Palas Müzesi Bilet Fiyatı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
16  Nisan  2024
Gürcistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
 "Turizm Buluşması" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU