ÖNEMLİ DUYURU/ PAKET TUR DÜZENLEYİCİSİ SEYAHAT ACENTALARININ ZORUNLU SİGORTA POLİÇESİ SERTİFİKASI DÜZENLEMESİ VE YASAL DÜZENLEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN SİRKÜLER

Değerli üyeler,

1.)Bilindiği üzere 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun;

  • 12 nci maddesi uyarınca “Seyahat acentaları, Türkiye’de satılan paket turlarda:

a)      Düzenledikleri paket tur kapsamında; müşteriye taahhüt ettikleri hizmetlerin acentanın iflası da dahil olmak üzere herhangi bir nedenle verilmemesi veya taahhüt edilen şekilde verilmemesinden kaynaklanabilecek sorumluluklarını sigorta ettirmek zorundadır.

  • “İdari para cezaları ve belge iptali” başlıklı 27 nci maddenin (b) bendi (1) inci fıkrasında ise  “Bu Kanununun 12 nci maddesi hükümleri uyarınca zorunlu sigortanın yaptırılmaması” halinde seyahat acentası işletme belgesi iptal edilir, hükmü düzenlenmiş bulunmaktadır.

Anılan Kanununa dayalı düzenlenen ve yürürlükte olan Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinin  (e) bendinde paket tur, (f) bendinde paket tur sözleşmesi, (ı) bendinde sigorta sözleşmesi, (m) bendinde zorunlu sigorta,  (h) bendinde seyahatacentası zorunlu sigorta poliçesi sertifikası tanımlanmış bulunmaktadır.

Bu tanım çerçevesinde seyahat acentası zorunlu sigorta poliçesi sertifikası: “Kanun kapsamında zorunlu olarak sigortalanan müşteriye verilen belgeyi”  ifade etmektedir.

2.) Ayrıca, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun (TKHK) 51 inci maddesinde Paket Tur Sözleşmelerinin esaslarına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Buna göre söz konusu maddenin (1) inci fıkrası (8) nci bendinde:  14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun zorunlu sigorta ile ilgili hükümleri saklı olmak üzere, paket tur düzenleyicisi, sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicinin uğradığı her türlü zarardan sorumludur. Tüketici boşa harcanan tatil zamanı için de uygun bir tazminat talep edebilir, hükmünü içermektedir.

TKHK’nun uygulama esaslarını düzenleyen Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinin “Broşür verme yükümlülüğü” başlıklı 5 inci maddenin  (1) inci fıkrası: “ Paket tur sözleşmesinin kurulmasından önce katılımcıya ön bilgilendirme amaçlı broşür verilmesinin zorunlu olduğunu, (g) bendinde:“14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununa göre düzenlenmesi zorunlu sigorta ile varsa diğer sigortalara ilişkin bilgi” nin de verilmesinin belirtildiği düzenlenmiş bulunmaktadır.

3.)Tüketici haklarının korunmasına yönelik gerek 1618 sayılı Yasa gerekse TKHK ve uygulanmalarını düzenleyen yönetmeliklerinde yer verilen zorunlu sigorta ile ilgili hükümler çerçevesinde hizmetin satın alındığı anda paket tur düzenleyicisi tarafından Zorunlu Sigorta Poliçesi sertifikası düzenlenerek tüketiciye verilmesi zorunludur.

Değerli üyeler,

1618 sayılı Kanun kapsamında seyahat acentalarının komisyon karşılığında paket tur düzenleyicisinden  hizmet satın alması mümkündür.  Nitekim, bu sebeple söz konusu edilen TKHK’na dayalı düzenlenen Paket Tur Yönetmeliği’nin 4 üncü maddesinin (e) bendinde Paket tur düzenleyicisi: Paket turları düzenleyen ve bu turları kendisi veya aracısı vasıtasıyla satışa sunan gerçek veya tüzel kişiyi, (d)  bendinde ise  “Paket tur aracısı: Paket tur düzenleyicileri tarafından hazırlanmış olan paket turları satışa sunan gerçek veya tüzel kişiyi ifade edeceği açıkça tanımlanmıştır.

Yukarıda açıklanan tüm düzenlemeler, tüketicinin mağdur edilmeyerek hizmetten yasal mevzuat ile korunan hakları çerçevesinde yararlandırılmasını sağlamaya yöneliktir. Bu nedenle paket turu düzenleyen seyahat acentasının, hizmetin satın alındığı esnada tüketiciye, seyahat acentası zorunlu sigorta poliçesi sertifikasını vermemesi nedeniyle 1618 sayılı Yasadaki 12inci maddenin emredici hükmüne aykırılık oluşturduğu açıktır.

Öncelikle ve önemle belirtmek isteriz ki, paket tur düzenleyicisi sıfatı ile yetkili seyahat acentaları tarafından satışı gerçekleştirilen paket tur kapsamındaki seyahate katılacak tüketiciler adına düzenlenmesi zorunlu sigorta poliçesi sertifikasının hizmetin satın alındığı anda tüketiciye verilmemesinin olumsuz sonuçlarından tüketiciler ve satışlarını gerçekleştiren seyahat acentaları başta olmak üzere tüm seyahat acentaları etkilenmekte ve ağır mağduriyetler yaşanmaktadır.

Birliğimiz tarafından yasal yükümlülükler kapsamında tüketici bilgilendirmeleri ile kamuoyu aydınlatılmakta ve belgesiz seyahat acentalarından tüketicilerin korunması sağlanmaktadır.  Birlik üyesi seyahat acentaları aleyhine belgesiz olarak gerek fiziki gerekse internet ortamından gerçekleştirilen satışların önlenmesi; ancak tüketicilerin, seyahat acentalığı  hizmetini zorunlu olarak seyahat acentalarından  satın almaları ve böylelikle yasaya ve  güvenirlilik ilkesine uygun hareket ettiklerini bilmeleri ile gerçekleşecektir.

Bu nedenle, paket tur düzenleyicisi seyahat acentalarının; hizmetin tüketiciye satıldığı anda sigorta poliçesi sertifikası doğrudan veya adına satış gerçekleştirilen yetkili acentaları vasıtasıyla verilmesi önem arz etmektedir.

Konu Üyelerimizin bilgisine duyurulur.

Saygılarımızla,

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

TÜM HABERLER
24  Nisan  2024
TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı Aylık Toplantısı Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Turistik Diyarbakır Ekspresi, Tarihi Ankara Garı'ndan İlk Seferine Başladı
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Medine Umre ve Ziyaret Forumu Başladı
HABERİ OKU
22  Nisan  2024
TURSAV Heyetimiz, TÜRSAB Turizm ve Meslek Lisesi’nde Bir Toplantı Gerçekleştird
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Güney Marmara BTK, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İş Birliği ile Bilgilen...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Bodrum BTK Heyetimiz, Turizm Haftası Kapsamında Düzenlenen Etkinliklere Katıldı
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzeydoğu Anadolu BTK, Turizm Haftası Kapsamında Etkinlik Düzenledi
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Karayolu, Ulaştırma, Taşımacılık ve Araç Kiralama İhtisas Başkanlığımız Kabataş...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
22  Nisan  2024
"İstanbul Turizm Fuarı" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Tarafından Başlatılan Batı Karadeniz'i Ke...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki Değişikliklere İlişkin Önemli Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Uygulanacak Ziyaret Hizmetleri Ha...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Ankara Palas Müzesi Bilet Fiyatı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU