YALOVA YEŞİL-MAVİ TURİZM SEYİR YOLU

    

Doç. Dr. Yusuf ERBAY

 

“Gidemediğin Yer Senin Değildir”

 

YEŞİL-MAVİ TURİZM SEYİR YOLU

 

Harita için tıklayınız

 

İstanbul, Kocaeli ve Bursa metropollerinin kent yorgunluğu ve yükünü taşımayan; _ama hepsine birer saat uzaklıkta_ denizi, çiçekleri ve termali ile ekonomik potansiyelini alternatif turizme yönlendirmiş, yakın tarihinde Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’e ev sahipliği yapmış bir kent; Marmara’nın botanik bahçesi YALOVA.

 

Yalova’da dağları şöyle bir kucaklamaya görün, nice saklı doğal güzelliklerle; kır çiçekleri, yeşilin bütün tonuyla sizi buyur eden çınar ağaçları, şelaleler, dipsiz göller, binbir çeşit kokusuyla yaylalar ve misavirperver insanıyla buluşursunuz.

 

İşte bu kavuşmayı sağlayan sonbaharın inanılmaz renk cümbüşünü gözler önüne seren, hayalle başlayan gerçeğe merhaba diyen “Yeşil-Mavi Yol  Projesi” nden bahsetmek istiyorum bu yazıda.

 

Seçilmişleri, atanmışları ile elele verilerek ve ülke çapında uygulamaya konulan KÖYDES Projesi ile ilişkilendirilmiş bir proje.

 

İzmit tarafından geldiğinizde, Altınova İlçesi Hersek Köyünden başlayıp, Armutlu İlçesinde tamamlanan 127 km Yeşil-Mavi Yol uzunluğu, 62 km bağlantı yolları ile toplam 189 km’yi bulan ve çeşitli tarihi, turistik ve doğal güzellikleri içinde taşıyan bir bütünlük.

 

Hemen hemen tamamı trekking, fotosafari gibi doğa turizmine uygun bir bölge. Samanlı Dağları eteklerindeki alan ise, doğa tutkunları için birçok motokros parkuru barındırmaktadır.

 

Girişte sizi tarihin derinliklerine, 17. yy’a götüren Hersekzade Camii ve çevresi karşılamakta, Kocadere Köyünde Çobankale Anıtı, yine devamında Yalova’nın tropikal iklime müsait yapısı dolayısıyla çilek bahçeleri ve çevredeki çiçek yetiştiricilerinin seraları size arkadaşlık etmektedir.

 

Altınova Merkez, Soğuksu, Kocadere, Fevziye, Tevfikiye, Sermayecik köylerinden, Çiftlikköy istikametine geçilmekte Burhaniye, Çukurköy, Dereköy, Laledere ve Gacık köylerine ulaşılmaktadır. Bu arada Çiftlikköy’de tarihi Taşköprü’yü unutmamak gerek.

 

Daha sonra, Yalova Merkez Elmalık, Sugören, Güneyköy ve Kurtköye ulaşılmakta ve tarihe tanıklık etmiş mağaralar gezilebilmekte ve yüzlerce yıllık çınarlar hayranlıkla seyredilebilmektedir.

 

Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ü konuk eden Yalova, onun görüş, düşünce, plan ve projelerinden ziyadesiyle yararlanmış ve daha o dönemde bugün kullanılan ve Yeşil-Mavi Yolun en önemli güzergahlarından olan Çınarlı Yol’da ilerlerken, Samanlı Köyü sınırlarında binbir çeşit çiçek ve ağaç deseni ile Karaca Arboretum’u sizleri karşılar. Çınarlı Yolun ihtişamlı güzelliği içinde Yalova’dan 11 km uzaklıktaki Termal Kaplıcalarına, bu alandaki Atatürk Köşküne ve Atatürk’ün yeniden birebir inşa edilen sinemasına ulaşabilirsiniz.

 

Termal’in, ünü ulusal sınırları aşmış, sağlık turizminin önemli bir ayağı olan kaplıcalarında mola vermek doğa ve tarih tutkunları için bulunmaz güzellikler bahşeder. Bu arada Sudüşen Şelalesini unutmamak gerekir.

 

Sudüşen Şelalesi, Termal Üvezpınar’dan yaklaşık 8 km gidilerek 15 dakikada ulaşılan, Yeşil-Mavi Yol Projesinin önemli bir ayağını oluşturan ve yürüyüş olarak yaklaşık iki saati bulan, metrelerce yukarıdan düşen şelalesi ile sizlerin ziyaretini beklemektedir. Ve ayrıca şelaleye çıkarken eşsiz bir baraj gölü, Marmara Denizi’nin muhteşem manzarası, çeşitli flora ve fauna ile karşılaşır, foto safari, trekking ve piknik yapabilirsiniz.

 

Termal’den sonra, Çınarcık Ortaburun, Çalıca ve Teşvikiye köylerinden Armutlu İlçemiz Selimiye, Hayriye, Mecidiye’den Merkeze kadar devam eden, bağlantı yolları ile tamamlanan bir projedir, Yeşil-Mavi Yol Projesi.

 

Çınarcık’ta Kent Ormanı yeni düzenlemesi ile ziyaretçilerine doğanın inanılmaz güzelliğini sunmaktadır. Teşvikiye Köyünden Erikli ve Delmece Yaylalarına oradan da Selimiye Köyüne ulaşım, asfalt yollar ile sağlanmıştır.

 

Yeşil-Mavi Turizm Seyir Yolu ile adeta bir botanik bahçesi görünümündeki havzanın ortaya çıkışına şahit olursunuz. Yapılan bu yollarla örneğin İstanbul’a sadece 1,5 saat uzaklıkta, Karadeniz’in eşsiz yaylalarının bir benzeri görünümündeki Delmece Yaylası ile buluşursunuz.

 

Yine Teşvikiye beldesine 10 km uzaklıkta Erikli Yaylasında, Çınarcık Kent Ormanından 2,5 km mesafe ve 530 metre rakımda bulunan Büyük Dipsiz Göl ve bu gölden 1,5 km mesafede 570 metre rakımda Küçük Dipsiz Göl’ün hayal alemine daldıran mistik görünümüyle büyülenirsiniz. Kestane, karaağaç, ıhlamur, erik ve elma ağaçları ile bezenmiş bu yaylalarda kamp yapabilir, Teşvikiye deresi üzerinde bulunan ve toplam altmış metreyi bulan İkiz Şelalelerin doyumsuz güzelliğinde kaybolursunuz. Bu arada Esenköy’e 8 km mesafedeki Karlık Yaylasını da ziyaret edebilirsiniz.

 

Dağları ile, ormanı ile, şelale ve gülleri ile, hatta hayvan ve kuş türleri ile (ayı, tilki, sincap, kertenkele, çakal, porsuk, kirpi, tavşan, kaplumbağa, üveyik, tahtalı güvercin, bıldırcın, çil, karatavuk, sığırcık, sakarmeke, çulluk, atmaca, keklik v.b.), denizi ile alternatif turizmin önemli bir merkezinin Yalova olduğunu görürsünüz.

 

Alternatif turizmi geliştirme anlayışının can damarı konumundaki bu yol ile geniş bir turizm havzası ortaya çıkarılmıştır. Bu yol bir turizm seyir yolu olup, bir tarafına Marmara Denizi’ni, diğer tarafına da İznik Gölü ve Gemlik Körfezini alarak, doğanın inanılmaz güzelliğini ortaya çıkarmakta ve adeta Amerika ve Avrupa’daki benzerleri olan turizm seyir yolları örnekleriyle boy ölçüşmektedir.

 

Turizm hareketliliğinin yeni açılımı olan bu yolun, bir yandan da tarihi, kültürel ve coğrafi güzellikler ile değerleri birbirine bağlayarak alternatif turizmin yeni itici gücü olduğunu anlarsınız.

 

Ayrıca alternatif turizm vizyonuyla, Yalova Stratejik Planı dahilinde Armutlu ilçesine bağlı Mecidiye, Hayriye, Selimiye köyleri ile Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy ve Teşvikiye’yi kapsayan “Armutlu-Çınarcık Organik Tarım Havzası Projesi” ile de eko turizme geçişin sağlanmaya çalışıldığına şahit olursunuz.  

Ve nihayet Selimiye Köyünden geçilerek ulaşılan Armutlu’da Erdilli kaplıcasına uğrar; denizi, ormanı, kaplıcaları, şelaleleri, gölleri, yayla ve gülleri ile Yeşil-Mavi Turizm Seyir Yolu’nun alternatif turizmde ben de varım diyen Yalova’nın önemli bir kazanımı olduğunu görürsünüz.

Kaynak: http://www.yalova.gov.tr/

Harita için tıklayınız

 

 

 

TÜM HABERLER
19  Nisan  2024
Güney Marmara BTK, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İş Birliği ile Bilgilen...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Bodrum BTK Heyetimiz, Turizm Haftası Kapsamında Düzenlenen Etkinliklere Katıldı
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzeydoğu Anadolu BTK, Turizm Haftası Kapsamında Etkinlik Düzenledi
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Karayolu, Ulaştırma, Taşımacılık ve Araç Kiralama İhtisas Başkanlığımız Kabataş...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
IATA’nın 2024 yılı APJC Toplantısı, TÜRSAB Genel Merkezimizde Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
TÜRSAB Heyetimiz, "Batman Turizm Master Planı Çalıştayı" Kapsamında Batman’ı Zi...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığımız Koordinasyonunda, “Safranbolu Bilgilen...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
TÜRSAB Genel Merkezimizde "Gürcistan Destinasyon Tanıtım Etkinliği" Gerçekleşti...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
19  Nisan  2024
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Tarafından Başlatılan Batı Karadeniz'i Ke...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki Değişikliklere İlişkin Önemli Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Uygulanacak Ziyaret Hizmetleri Ha...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Ankara Palas Müzesi Bilet Fiyatı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
16  Nisan  2024
Gürcistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği Hakkında Duyuru
HABERİ OKU