ŞUBE KURULUŞ EVRAKLARI
ŞUBE İŞLETME BELGE TALEBİ
BAŞVURU VE KURULUŞ İŞLEMLERİ
1- Başvuru dilekçesi (Şirket yetkilisinin adı-soyadı, imzası, şirket kaşesi, telefon, faks, KEP ve cep telefon numarası yazılır)
2- Temsile yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği şubeye ait en son duruma ilişkin Ticaret Sicil Tasdiknamesi aslı ya da onaylı sureti.
3- Tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imza sirküleri aslı ya da onaylı sureti.
4- Şube kuruluşuna ilişkin yayımlanan Ticaret Sicili Gazetesinin tarih ve sayısının belirtildiği beyan aslı, (Ek-4)
5- Şubenin temsile yetkili kişi veya kişilerin Ek-2’de yer alan T.C. Kimlik Numarası ve adli sicil beyan aslı,
6- Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin 35.nci maddede belirtilen personeline ait belge ile Ek-3’de yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri kodu ve T.C. Kimlik Numarası ’nın yer aldığı beyan aslı ile SGK aylık prim ve hizmet belgesi.
Seyahat acentası merkez ve şubelerinde aşağıdaki niteliklerden birini haiz en az bir personel çalıştırması zorunlu olup, geçerli belgeler aşağıya aktarılmıştır.
- Otelcilik ve turizm konusunda; meslek lisesi, ön lisans veya lisans eğitimini tamamlamış olduğunu belgelemek,
veya
- Enformasyon memurluğu yabancı dil başarı belgesi sahibi olduğunu belgelemek,
veya
- Bakanlıkça verilmiş rehber belgesine sahibi olduğunu belgelemek,
- Acenta sahipleri, fiilen acentada çalışmaları durumunda yukarıda belirtilen belgelerden birine sahip ise, acenta personeli sayılır.
- C Grubu seyahat acentasında enformasyon memurluğu belgesi yeterli olup, yabancı dil bilgisi aranmamaktadır.
- Seyahat acentalarında çalışacak personele ilişkin belgelerden enformasyon memurluğu yabancı dil başarı belgesinin aslı, diğer belgelerin aslı veya onaylı sureti TÜRSAB’a ibraz edilir ve arşivlenir. Onaylı suretinin ibrazı istenilen belgelerin aslının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir.
7- 4734 Sayılı Kanunun 34. üncü maddesinde belirtilen değerler üzerinden;
- Acenta ve şirket unvanının yer aldığı, kesin ve süresiz teminat mektubu veya Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü’nün T.C Merkez Bankası Ankara Şubesi nezdindeki 350 154 021-9 nolu hesabına (IBAN NO: TR 890 000 100 100 000 350 154 021) yatırıldığına dair belge aslının TÜRSAB’a ibraz edilmesi,
- Nakit teminatların şirket hesabından yatırılması zorunlu olup, ilgili banka tarafından kaşeli ve imzalı dekont aslının ibraz edilmesi,
- Şahıs hesabından yatırılan nakit teminatlar kabul edilmemektedir.
- Teminatta şirket ve acenta unvanının doğru olarak yazılması gerekmektedir.
ŞUBE TEMİNAT MİKTARLARI;
A grubu için: 1.750,00 (binyediyüzelli Türk Lirası)
B grubu için: 1.500,00 (binbeşyüz Türk Lirası)
C grubu için: 1.250,00 (binikiyüzelli Türk Lirası)
- Kurumsal KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) ve varsa UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) kurumsal kullanıcı adres beyanı.
- Ofise ait sabit telefon numarası.
01 OCAK 2022 – 31 ARALIK 2022 ŞUBE ÜYE KAYIT ÜCRETİ;
(A) grubu 101.761,32 TL
(B) grubu 101.761,32 TL
(C) grubu 101.761,32 TL
(01 Ocak 2022 – 31 Aralık 2022)
Üye kayıt ücreti ve yıllık aidat her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.
İŞLEM SÜRECİ
Şube işletme belgesi talebine ilişkin olarak hazırlanan belgelerle TÜRSAB’a müracaat edilir. TÜRSAB belge başvurusuna ilişkin dosyayı inceler ve bildirilen adreste seyahat acentası işyerinin Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin 17’nci maddesinde belirtilen nitelikleri haiz olup olmadığı, personele ilişkin kayıtların tutulup tutulmadığı hususlarında denetleme ve değerlendirme yapar. Yapılan denetleme ve değerlendirme sonucunda uygun görülen başvuru sahibi üye kayıt ücreti ödendikten sonra, TÜRSAB başvuru sonucuna ilişkin görüşünü Bakanlığa bildirir. Uygun görülen, şube işletme belgesi başvurusuna ilişkin dosya TÜRSAB tarafından Bakanlığa intikal ettirilir. Bakanlığa intikal eden şube belge başvurusuna ilişkin dosya Bakanlıkça incelenir. Bakanlıkça yapılan inceleme, değerlendirme ve gerekli görüldüğü takdirde bildirilen adreste yapılan denetim sonucunda eksikliğin bulunması durumunda, eksikliğin tamamlanması TÜRSAB’a bildirilir. Talebin uygun görülmesi halinde, belge düzenlenmesi için Makam Onayı hazırlanır. Makam Onayından sonra, talebe ilişkin şube işletme belgesi düzenlenir. Düzenlenen seyahat acentası işletme belgesi, seyahat acentasının merkezine teslim edilmek üzere ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilir ve durum TÜRSAB’a bildirilir. Belge harçlarının Bakanlıkça belirlenen hesaplara yatırıldığına ilişkin belgelerin ibraz edilmesinden sonra, belge İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınır.
İŞLEMDEN KALDIRMA
TÜRSAB’a yapılan başvurudan sonra TÜRSAB tarafından bildirilen eksik belge veya işlemlerin bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde tamamlanmaması veya gerçeğe aykırı belge verilmesi ya da beyanda bulunulması durumunda başvuru işlemden kaldırılır.
BAŞVURU SIRASINDA ÜYELİK İPTALİ
TÜRSAB tarafından uygun görülerek Bakanlığa bildirilen şube belge talebi başvurusunun, Bakanlık tarafından uygun görülmemesi nedeniyle işletme belgesi alamayanların şube üyelikleri iptal edilerek, üye kayıt ücreti, TÜRSAB tarafından kendilerine iade edilir.
KURULUŞ VE İŞLETME BELGESİ
Seyahat acentası sıfatı, TÜRSAB’a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılır. Seyahat acentası, Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlar.
FORMLAR:
- T.C. Kimlik Numarası ve Adli Sicil Beyanı EK-2
- Çalıştırılacak Personele İlişkin Beyan EK-3
- Talebe İlişkin Ticaret Sicili Gazetesi Tarih ve Sayısının Belirtildiği Beyan EK-4
- Başvuru Sahibi Tüzel Kişi Bilgileri formu