FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Değerli Üyelerimiz,

1) 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54. Ve 84. Maddelerine dayanılarak Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliği 28.06.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren yönetmelik metni, Acentalarımıza bilgi amaçlı olarak işbu duyurunun ekinde bulunmaktadır.

 

2) Öncelikle 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54. Maddesinin 1. Fıkrasında; hizmetlerin, tarife ve fiyatlarını gösteren listelerin de 54/1 madde hükmüne göre düzenlenerek asılması hükme bağlanmıştır. Yani; kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan lisyelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur hükmü getirilmiştir.   

 

Etiket Tarife Yönetmeliği ile; perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir.

 

3) Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde; Tarife ve Fiyat Listesi; “Mal veya Hizmetin satış fiyatı hakkında tüketicileri bilgilendirmek üzere kullanılan liste” olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu tanıma göre;

  •  Paket tur satışlarında, tüketiciye kağıt üstünde veya kalıcı veri saklayıcısı ile verme zorunluluğu bulunan broşürler,
  •  Paket tur tanıtımını içeren gazete, dergi ilanları ile internet sitesinde paket turun fiyatını içeren her tür duyuru,

işbu yönetmelik kapsamında değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, Birliğimiz Üyeleri için önem arz etmekte olan yönetmeliğin ilgili maddeleri aşağıda bilgilerinize sunulmakta olup tarife ve fiyat listelerinde dikkate alınması gerekmektedir.    

1) Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano, ve benzerlerinin, hizmetin sunulduğu işyerinde, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması düzenlenmiştir.

2)  Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesinin zorunluluğu getirilmiştir.

3) Tarife ve fiyatları, meslek kuruluşları veya mevzuatına göre bu konuda yetkili bulunan kurum ya da kuruluşlarca belirlenen hizmetlere ilişkin tarife ve fiyat listelerini içeren belge, levha, pano ve benzerlerinin, bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla ilgili kurum ve kuruluşlarca belirli tip ve ebatta hazırlanabileceği düzenlenmiştir.

4) 13.06.2003 tarihli yürürlükten kalkan Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği ile aynı doğrultuda bir düzenleme olarak; Yurt dışında ifa edilmesi öngörülen paket tur ve eğitim hizmetleri ile yurt dışına yönelik ulaşım ve konaklama hizmetlerinin fiyat listeleri hariç olmak üzere, etiket ve listelerde satış fiyatlarının; ‘Türk Lirası’, ‘TL’veya simgesi şeklinde yazılması zorunluluğu getirilmiştir.

5) Bir malın veya hizmetin miktar, sayı, ebat ve benzeri farklı birimlerden satışı yapıldığı takdirde, her birime uygulanan fiyatların, etiketlerde, tarife ve fiyat listelerinde ayrı ayrı gösterilmesi gerekliliği düzenlenmiştir.

 İNDİRİMLİ SATIŞLARLA İLGİLİ GETİRİLEN DÜZENLEME:

6) İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listelerinde gösterilmelidir.

7) İndirimli satışa konu mal veya hizmetin, indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya yüklenmiştir.

8) Bir işletmenin açılması, devredilmesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışlarının süresinin üç ayı, 13/01/2011 tarihli ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Hükümlerine göre tasfiye halinde ise altı ayı geçemeyeceği düzenlenmiştir.

YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE AYKIRILIĞIN YAPTIRIMI:

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 77. Maddesi ile “Fiyat Etiketi” başlıklı madde hükümlerine aykırılık halinin yaptırımı düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre; 54. maddede belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında, aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için iki yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

 

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

 

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

TÜM HABERLER
24  Nisan  2024
TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı Aylık Toplantısı Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Turistik Diyarbakır Ekspresi, Tarihi Ankara Garı'ndan İlk Seferine Başladı
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Medine Umre ve Ziyaret Forumu Başladı
HABERİ OKU
22  Nisan  2024
TURSAV Heyetimiz, TÜRSAB Turizm ve Meslek Lisesi’nde Bir Toplantı Gerçekleştird
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Güney Marmara BTK, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İş Birliği ile Bilgilen...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Bodrum BTK Heyetimiz, Turizm Haftası Kapsamında Düzenlenen Etkinliklere Katıldı
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzeydoğu Anadolu BTK, Turizm Haftası Kapsamında Etkinlik Düzenledi
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Karayolu, Ulaştırma, Taşımacılık ve Araç Kiralama İhtisas Başkanlığımız Kabataş...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
22  Nisan  2024
"İstanbul Turizm Fuarı" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Tarafından Başlatılan Batı Karadeniz'i Ke...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki Değişikliklere İlişkin Önemli Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Uygulanacak Ziyaret Hizmetleri Ha...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Ankara Palas Müzesi Bilet Fiyatı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU