MAHKEME BOOKİNG.COM’UN İHTİYATİ TEDBİRE İTİRAZ TALEPLERİNİ REDDETTİ

Bilindiği üzere  Birliğimiz  üyesi seyahat acentalarını temsilen  booking.com internet sitesi üzerinden yürütülen seyahat acentaları aleyhine haksız rekabet oluşturan faaliyetlerin durdurulmasına yönelik TÜRSAB tarafından İstanbul (5).Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2015/1174 E. sayılı dosyası ile açılan davanın  29.03.2017 tarihinde gerçekleştirilen duruşmasında TEDBİR TALEBİMİZ KABUL EDİLMİŞTİR.

Davalılar Booking.com B.V. ile Bookingdotcom Destek Hizmetleri Ltd.Şti. tedbir kararına itiraz etmiştir.  26.05.2017 tarihinde yapılan duruşmada ise mahkeme booking.com’un TEDBİRE İTİRAZLARINI RED ETMİŞTİR.

Davalıların kararın tebliğinden itibaren iki haftalık sürede istinaf yoluna gitme hakları vardır.

Son günlerde kamuoyunda, Birliğimizin üyelerinin hukuki menfaatlerini korumaya yönelik açılan bu davaya ilişkin çeşitli aleyhe yorumlar yapılmakta olduğundan Birliğimiz tarafından aşağıdaki açıklamaların yapılması zorunluluğu doğmuştur.

Öncelikle belirtmek gerekirse haksız rekabet hukuku, sadece rakiplerin ekonomik çıkarlarının değil, rekabete dayalı ekonomik düzenin de korunmasını amaçlar. Sonuç olarak hem kamuyu, hem rakipleri hem de tüketicileri de kapsayacak şekilde müşterilerin menfaatlerini korur ve dürüst rekabetin tesisine hizmet eder. TÜRSAB’ın bu mücadelesinin sonucunun sektörün tüm aktörlerine hukuka uygunluk hali ile yansıyacağından kuşkumuz bulunmamaktadır.

1.    Uyuşmazlık konusu olaydaki şekli ile haksız rekabet durumunun ortaya çıkmasının tek sorumlusu Booking.com’un kendisidir.

Anayasada düzenlenmiş olan temel hak ve özgürlüklerden herkes gibi Booking.com’un da yararlanacağı tartışmasızdır. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 48.maddesine göre var olan özel teşebbüs kurma, çalışma ve sözleşme özgürlüğünün yine Anayasa’nın 13. maddesinde getirilen düzenleme  ile ancak kanunla sınırlandırılabileceği bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, kanunları başta olmak üzere ilgili tüm mevzuat hükümleri Booking.com şirketi için de geçerli olup, bu düzenlemelere uyulması zorunluluğu vardır. Booking.com’un Türkiye’de bu faaliyetleri sürdürebilmesine yönelik TTK 55 inci maddesinin 1 fıkrasının (e) bendi: “İş şartlarına uymamak; özellikle kanun veya sözleşme ile, rakiplere de yüklenmiş olan veya bir meslek dalında veya çevrede olağan olan iş şartlarına uymayanlar dürüstlüğe aykırı davranmış olur.” hükmü ile getirilen   yükümlülüklere uyulması kaydıyla Booking.com’un yasal sınırlar içinde Türkiye’de de aynı iş modeli yoluyla ticari faaliyetini yürütmesinde hiçbir engel bulunmamaktadır.

Booking.com’un; haksız rekabete aykırı eylemleri ve iş şartlarına uymaması nedeniyle ihtiyati tedbir kararının verilmesinden ve 26.05.2017 tarihli duruşmada tedbire itirazlarının red edilmesinden sebep, bu faaliyetlerin Türkiye’de  engellendiği şeklindeki beyanları kabul edilemez. Ayrıca booking.com’un, hukuka aykırı elde ettiği üstünlükler ile aynı şartlar altında rekabet edemeyen Birlik üyesi seyahat acentalarının ticari kayıplarına sebebiyet verdiği, emeğin korunması ilkesi karşısında Türkiye’de iş şartlarını yerine getiren ve aynı zamanda dijital ekonomi modellerine uyum sağlayarak faaliyetlerini yürütmeye çalışan acentalarımız aleyhine haksız rekabet oluşturulduğunu önemle bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

 

TÜM HABERLER
19  Nisan  2024
Kuzeydoğu Anadolu BTK, Turizm Haftası Kapsamında Etkinlik Düzenledi
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Karayolu, Ulaştırma, Taşımacılık ve Araç Kiralama İhtisas Başkanlığımız Kabataş...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
IATA’nın 2024 yılı APJC Toplantısı, TÜRSAB Genel Merkezimizde Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
TÜRSAB Heyetimiz, "Batman Turizm Master Planı Çalıştayı" Kapsamında Batman’ı Zi...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığımız Koordinasyonunda, “Safranbolu Bilgilen...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
TÜRSAB Genel Merkezimizde "Gürcistan Destinasyon Tanıtım Etkinliği" Gerçekleşti...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
TÜRSAB Yönetim Kurulu Olağan Toplantısı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Se...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
19  Nisan  2024
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki Değişikliklere İlişkin Önemli Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Uygulanacak Ziyaret Hizmetleri Ha...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Ankara Palas Müzesi Bilet Fiyatı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
16  Nisan  2024
Gürcistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
 "Turizm Buluşması" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU