UMRE 2015 – 2016 / 03

Değerli Üyelerimiz, 

Sizlere daha önce duyurusunu yaptığımız ancak, süre darlığı nedeni ile siz değerli acentalarımızla ancak İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirebildiğimiz istişare toplantılarında bildirdiğiniz görüşlerin de ele alındığı Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nda alınan kararlara ilişkin açıklayıcı bilgiler aşağıda sunulmaktadır.

Buna göre; 

HİZMET BEDELLERİ

Malumlarınız olduğu üzere;  her bir umre yolcusu için, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ödenen 50 Türk Lirasının Amerikan Dolarına çevrilmesi ve 30.-USD olarak belirlenmesi gündemde bulunmakta idi. 

Acentalarımızın programlarını hal-i hazırda satışa çıkarmış ve satmış olmaları nedeniyle, gerek acentalarımız gerekse tüketiciler açısından sıkıntı oluşturacağı yönündeki bilgilendirme ve talebimiz doğrultusunda, Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ ve Kurul üyelerinin de onayları ile Başkanlık’tan alınan hizmet kalemleri ücretinin 20.-USD olarak ödenmesi karara bağlanmıştır.

TEMİNAT MEKTUBU

TÜRSAB olarak Umre seyahatlerinde yapılan sigorta poliçelerinin, iflas ve ayıplı hizmet dahil organizasyonun tamamını sigorta altına alması nedeni ile acentalarımıza ilave maliyet getiren “TEMİNAT MEKTUBU” alımının kaldırılması, TÜRSAB olarak sigorta ve tur programı bildirilmiş olan acentalarımızın TÜRSAB kefaletinde olduğu yönündeki bilgilendirme ve talebimiz doğrultusunda yapılan görüşmeler neticesinde, 

“Umre ücretinin %50’si oranında teminat mektubu verilir” maddesi, “%25i oranında teminat verilir” şeklinde değiştirilmiştir.

Yönetmeliklerde yer alan “teminat mektubu veya nakit teminat” ifadesi nedeniyle teminatın tamamı henüz kaldırılamamış olup, ilgili Yönetmelik maddesinin değiştirilmesi hususunda çalışmalar yapılması konusunda da mutabık kalınmıştır.

TUR PROGRAMI VE SİGORTA POLİÇELERİ

Tarafımızdan yapılan bilgilendirmede, acentalarımızın gerek “TUR PROGRAMI” gerekse “SİGORTA POLİÇELERİ” aslını Diyanet İşleri Başkanlığı’na teslim etme zorunluluğu nedeni ile acentalarımızın zaman ve kargo masrafları dahil oluşan külfetinin kaldırılması adına bu bilgi ve poliçelerin elektronik ortamda gönderilmesi kararı alınmıştır.

Yeni umre dönemi ile birlikte Tur Programı ve Sigorta Poliçeleri aynı gün içerisinde elektronik ortamda Başkanlığa iletilecektir.

MEDİNE OTEL MESAFELERİ

Malumunuz olduğu üzere, Ekonomik ve Normal Konaklama türündeki umrecilerin Medine’de Merkeziye bölgesinde konaklatılması zorunluluğu bulunmakta idi. Yapmış olduğumuz bilgilendirme ve talebimiz doğrultusunda, Medine’de Ekonomik ve Normal Konaklama türündeki umrecilerin, 800 mt. mesafeye kadar konaklatılmasına imkân sağlanmıştır.

UMRE DÖNEMİ BİTİŞ TARİHİ

Umrecilerimizin Ramazan sonrası son dönüşleri ile alakalı olarak şartnamede bulunan 5 Şevval tarihinin, gruplarımızın çıkışını kapsamadığı bu nedenle Suudi Arabistan makamlarınca açıklanacak son çıkış tarihine uyulması yönünde yaptığımız teklif aynı şekilde kabul edilmiştir.

UMRE ÇIKIŞI YAPILACAK HAVALİMANLARI

Adıyaman, Çanakkale, Kahramanmaraş, Kastamonu, Sinop, Zonguldak, Çorlu ve Ordu-Giresun Havalimanlarının umre uçuşları için açılması” hususunda;

Bu hava alanı tekliflerinin bir kısmı Diyanet İşleri Başkanlığımızdan, bir kısmı acentalarımızın talebi üzerine tarafımızdan Kurul’a iletilmiş olup, Ulaştırma Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınacak görüş doğrultusunda umre uçuşları için de açılmasına karar verilecektir.

ŞARTNAME BEDELLERİ

“Umre sözleşmesi imzalayacak acentalarımızın 50.-TL karşılığında, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan şartname satın alınması” hususunda;

Acentalarımızın Birliğimize ödediği hizmet bedellerinden olmak kaydı ile Birliğimiz tarafından şartname bedellerinin ödeneceği yönündeki talebimiz değerlendirilerek Kurul üyeleri tarafından bu teklif kabul edilmiştir.

 KAYIT ACENTASI YETKİLİLERİ İÇİN “UMRE KİMLİK KARTI” MUAFİYETİ

Başkanlık ile sözleşme imzalamış olan acenta yetkililerinden havalimanlarında “UMRE KİMLİK KARTI” istenmemesi maddesine ilave olarak, bu acentalar ile kayıt acentası olarak sözleşme imzalayan ve Başkanlığa bildirilen acentalarımızın yetkililerinden de “UMRE KİMLİK KARTI” istenmemesi talep edilmiş olup talebimiz Kurul tarafından kabul edilmiştir.

TOPLU YEMEK HİZMETLERİ

Bilindiği üzere 2014-2015 umre sezonu başında çıkan Kurul Kararlarında, toplu yemek hizmetleri konusunda “TÜRSAB ihale yapar” ibaresi bulunmakta idi. Acentalarımızın gerek serbest rekabet gerekse pazarlık imkanlarının önünün açılması yönündeki talepleri doğrultusunda yapmış olduğumuz talebimiz neticesinde;

2015–2016 Umre Dönemi ile birlikte, Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminden geçmiş olan ve Kurulca belirlenen menüye uyulması kaydı ile acentalarımız, diledikleri yemek firmaları ile çalışabilecektir.

Değerli Üyelerimiz,

Yukarıda zikredilen hususların yer aldığı Kurul Kararlarının, imzaların tamamlanmasını müteakip yürürlüğe gireceğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

2015–2016 Umre Döneminde tüm acentalarımıza organizasyonlarında başarılar dileriz.

Bu vesile ile Birliğimize göstermiş oldukları anlayış, iyi niyet ve verdikleri destekten dolayı, başta Sayın Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ hocamız olmak üzere, tüm Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu üyelerimize ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Saygılarımızla, 

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

Başaran ULUSOY

Başkan

TÜM HABERLER
18  Nisan  2024
TÜRSAB Heyetimiz, "Batman Turizm Master Planı Çalıştayı" Kapsamında Batman’ı Zi...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığımız Koordinasyonunda, “Safranbolu Bilgilen...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
TÜRSAB Genel Merkezimizde "Gürcistan Destinasyon Tanıtım Etkinliği" Gerçekleşti...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
TÜRSAB Yönetim Kurulu Olağan Toplantısı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Se...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
TÜRSAB Başkan Yardımcımız Hasan Eker, Mersin Turizm Fuarı Kapsamında Gerçekleşt...
HABERİ OKU
16  Nisan  2024
Turizmin Geleceği İçin Geleceğin Turizmcilerini Ağırladık
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
TÜRSAB Kapadokya BTK Başkanımız Faruk Kahveci ve Beraberindeki Heyet, Turizm Ha...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Ankara Palas Müzesi Bilet Fiyatı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
16  Nisan  2024
Gürcistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
 "Turizm Buluşması" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
Saray, Köşk, Kasır ve Müze Gişelerinin Kapanış Saatinin Değiştirilmesi Hakkında...
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
Turizm Haftası Kutlu Olsun
HABERİ OKU