YETKİSİZ KİŞİ VE KURULUŞLARA İŞLETME BELGESİNİN KULLANDIRILMASINA İLİŞKİN ÖNEMLİ DUYURU

Değerli Üyelerimiz,

1- Son dönemde yapılan denetimlerde ve Birliğimize ulaşan şikayetlerde seyahat acentalarının araçlarının, yabancı menşeili şirketlere ait web/cep uygulamalarıyla taksicilik niteliğinde olan hizmetlerde faaliyet gösterdiği görülmektedir.  İş bu durumun yasal düzenlemelere aykırılık teşkil ettiği ve bu suretle de 1618 sayılı Yasanın ve ilgili mevzuatın ihlal edildiği tespit edilmektedir.

Siz değerli acentaların da malumları olduğu üzere 1618 sayılı Kanunumuzda seyahat acentası; “….. oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticari kuruluş… ” tur.

YANİ SEYAHAT ACENTALARI ANCAK VE ANCAK BİR DİĞER SEYAHAT ACENTASINA HİZMET VEREBİLMEKTE VEYA HİZMET SATIN ALABİLMEKTEDİR.

Ancak bu hükümlere aykırı olarak, işletme belgelerinin, yabancı menşeili şirketlere ait web/cep uygulamaları aracılığıyla TAKSİCİLİK FAALİYETİ NİTELİĞİNDEKİ hizmetlerde amacına aykırı olarak kullandırıldığı, bu nedenle de İl Kültür Turizm Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde, acentalar aleyhine tutanak düzenlendiği ve takiben idari para cezası ile muhatap kalmalarına sebebiyet verilmekte olduğu görülmektedir.

Dolayısıyla acentaların, işletme belgelerini, seyahat acentası olmayan dijital uygulamalar aracılığıyla TAKSİCİLİK hizmeti sunan firmalara kullandırması, 1618 sayılı yasa kapsamında yasaklanan İŞLETME BELGESİNİN DEVRİ NİTELİĞİNDEDİR.

Açıklanan gerekçeler ile ülkemizde faaliyet gösteren yabancı menşeili şirketlerin de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi alarak TÜRSAB’a üye olmaları gerekmektedir.

Aksi durumda bu gibi şirketlerle, Birlik üyesi seyahat acentalarının yürüttükleri faaliyetlerin, işletme belgesiz seyahat acentalığı faaliyetine aracılık niteliğinde olacağı açıktır.

Yukarıda belirttiğimiz durumlara sebebiyet veren Birliğimiz üyeleri seyahat acentalarının, işletme belgelerini seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlara kullandırmaları aynı zamanda haksız rekabet eylemini oluşturmaktadır. Bu gibi durumlarda Birliğimizin de 1618 sayılı Kanununun 33 üncü maddesinin verdiği yetkiye göre suç duyurusunda bulunma hakkı vardır. Ayrıca işletme belgesini kullandıran Birliğimiz üyeleri hakkında Birlik organı Disiplin Kurulunca da soruşturma başlatılabilecektir.

Konuyla ilgili olarak ayrıca T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Emniyet tarafından da denetimler sıkı bir şekilde yapılmakta, gerek araç sahiplerine gerekse de taşıma hizmeti alan yolculara idari yaptırım uygulanmaktadır.

2- Bunun yanı sıra Birliğimiz üyelerinin işletme belgelerini, seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlara kiralanması veya devredilmesi yasaktır. İşletme belgesinin kiralandığı veya devredildiği durumların tespiti halinde; 1618 sayılı yasaya aykırı işlem sebebiyle Bakanlığın doğrudan ve yine Birliğimizce söz konusu seyahat acentası hakkında idari işlemlerin başlatılarak disiplin soruşturmasının da başlatılacağı ayrıca işletme belgesinin iptali için Bakanlığa da bilgi verileceği hususunu önemle dikkatlerinize sunarız.

Sonuç olarak, yasal mevzuata aykırı işletme belgesinin kullandırılması sebebiyle Bakanlık tarafından belgenin iptali sonucunu doğurabilecek yaptırımların uygulanabileceği  hususunu acentaların önemle dikkatlerine sunarız.

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

TÜM HABERLER
25  Nisan  2024
TÜRSAB Heyetimiz, 'Meksika Turizm Tanıtım Etkinliği'ne Katıldı
HABERİ OKU
25  Nisan  2024
İran İslam Cumhuriyeti Heyeti, Kuzeydoğu Anadolu Bölge Başkanlığımızı Ziyaret E...
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı Aylık Toplantısı Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Turistik Diyarbakır Ekspresi, Tarihi Ankara Garı'ndan İlk Seferine Başladı
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Medine Umre ve Ziyaret Forumu Başladı
HABERİ OKU
22  Nisan  2024
TURSAV Heyetimiz, TÜRSAB Turizm ve Meslek Lisesi’nde Bir Toplantı Gerçekleştird
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Güney Marmara BTK, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İş Birliği ile Bilgilen...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Bodrum BTK Heyetimiz, Turizm Haftası Kapsamında Düzenlenen Etkinliklere Katıldı
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
25  Nisan  2024
59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Uluslararası İstanbul Yarı Marato...
HABERİ OKU
25  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Yabancı Dil Online Yazılı Sınavı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
22  Nisan  2024
"İstanbul Turizm Fuarı" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Tarafından Başlatılan Batı Karadeniz'i Ke...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki Değişikliklere İlişkin Önemli Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Uygulanacak Ziyaret Hizmetleri Ha...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU