TURİZM SEKTÖRÜNDE GECE VE POSTA HALİNDE ÇALIŞMA SAATLERİ HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

KADIN ÇALIŞANLARIN GECE POSTALARINDA ÇALIŞTIRMA KOŞULLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE

VE

POSTALAR HALİNDE İŞÇİ ÇALIŞTIRILARAK YÜRÜTÜLEN İŞLERDE ÇALIŞMALARA İLİŞKİN ÖZEL USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE 

DEĞİŞİKLİKLER RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

1-2013 tarihli ve 28717 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliğin” 5. Maddesi; 19.08.2017 tarih ve 30159 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik” iledeğişikliğe uğramıştır.

İş bu yönetmelikle 5. maddede yapılan değişiklik ile; “Kadın çalışanlar gece postalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. *Ancak turizm,* özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.” hükmü getirilmiştir.

İş bu hüküm ile özel olarak belirtildiği üzere; turizm hizmeti yürütülen işyerlerinde *kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecektir. *

Ayrıca bu işçilere gece çalışması ne olursa olsun 11 saatten çok yaptırılamayacaktır.

Sonuç olarak;

  • Kadın çalışanları, turizm sektöründe yazılı onayları alınmak suretiyle yedi buçuk saatten fazla olmak üzere 11 saate kadar çalıştırmak mümkündür.

2- 2004 tarihli ve 25426 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin” 4.,7. Ve 12. Maddesi 19.08.2017 tarih ve 30159 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile değişikliğe uğramıştır.      

İş bu yönetmelikle 4 maddeye; Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde düzenleme 24 saatte iki posta olacak şekilde yapılabilir.” eklemesi yapılmıştır.

7. madde; “Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, 4857 sayılı Kanunun 42 ve 43 üncü maddeleri ile 70 inci maddesinde öngörülen yönetmelikte belirtilen haller dışında işçilerin gece postalarında 7,5 saatten çok çalıştırılmaları yasaktır. Ancak turizm, özelgüvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir. Bu fıkranın uygulanmasında;

a) Turizm hizmet yürütülen işler; ilgili mevzuatı uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi veya turizm yatırımı belgesi verilen ya da belediye tarafından turizm işletmesi olarak faaliyet göstermek üzere işletme belgesi verilen tesislerde,

…..

çalışan işçiler ile bu işyerlerinde alt işveren tarafından çalıştırılan işçileri kapsar.

Çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlayan bir postanın çalışması, gece çalışması sayılır.”şeklinde değiştirilmiştir.

12. maddesi ise; “İşveren veya işveren vekilleri, postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, her postada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeleri Bakanlıkça talep edildiğinde sunmak üzere işyerinde bulundurmakla yükümlüdür.” olarak değiştirilmiştir.

Yukarıdaki hükümler değerlendirildiğinde; siz değerli üyelerimizin çalışan personellerini gece, 7,5 saatten çok çalıştırılması ancak işçinin yazılı onayının alınması ve en fazla 11 saate kadar çalıştırılması şartıyla mümkün kılınmış, gece çalıştırılan çalışanların ad ve soyadlarını kapsayan listenin, Bakanlıkça talep edildiğinde sunulmak üzere işyerinde bulundurma yükümlü kılınmıştır.

3- Yukarıda belirttiğimiz hükümlere aykırılığın tespiti halinde 4857 Sayılı Yasanın İşin düzenlenmesine ilişkin hükümlere aykırılık” başlıklı 104. Madde düzenlemesi mevcuttur. Bu madde;

Bu Kanunun … veya işçileri 69 uncu maddesine aykırı olarak geceleri yedibuçuk saatten fazla çalıştıran; gece ve gündüz postalarını değiştirmeyen, …veya 73 üncü maddesine aykırı olarak çocuk ve genç işçileri gece çalıştıran veya aynı maddede anılan yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden işveren veya işveren vekiline binikiyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. hükmüne amirdir.

Siz değerli üyelerimizin mağduriyet yaşamaması amacıyla belirtilen hususta mevzuat hükümlerine uygun davranılması konusunu önemle bilgilerinize iletiriz. 

Saygılarımızla

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTAALRI BİRLİĞİ

(TÜRSAB )

TÜM HABERLER
17  Nisan  2024
TÜRSAB Başkan Yardımcımız Hasan Eker, Mersin Turizm Fuarı Kapsamında Gerçekleşt...
HABERİ OKU
16  Nisan  2024
Turizmin Geleceği İçin Geleceğin Turizmcilerini Ağırladık
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
TÜRSAB Kapadokya BTK Başkanımız Faruk Kahveci ve Beraberindeki Heyet, Turizm Ha...
HABERİ OKU
10  Nisan  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
08  Nisan  2024
Manavgat Side BTK, Düzenlediği İftar Organizasyonunda Seyahat Acentaları ile Bi...
HABERİ OKU
08  Nisan  2024
Alanya BTK, Düzenlediği İftar Organizasyonunda Seyahat Acentaları ile Bir Araya...
HABERİ OKU
08  Nisan  2024
Doğu Anadolu BTK, Düzenlediği İftar Organizasyonunda Seyahat Acentaları ile Bir...
HABERİ OKU
06  Nisan  2024
Doğa ve Macera Turizmi İhtisas Başkanlığımız, Efeler Yolu’na Info Gezisi Gerçek...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Ankara Palas Müzesi Bilet Fiyatı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
16  Nisan  2024
Gürcistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
 "Turizm Buluşması" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
Saray, Köşk, Kasır ve Müze Gişelerinin Kapanış Saatinin Değiştirilmesi Hakkında...
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
Turizm Haftası Kutlu Olsun
HABERİ OKU
09  Nisan  2024
Ramazan Bayramımız Mübarek Olsun
HABERİ OKU
05  Nisan  2024
Kadir Gecemiz Mübarek Olsun
HABERİ OKU