2023-2024 SEZONUNDA TURİSTİK DOĞU EKSPRESİNDE TUR HİZMETİ VERECEK SEYAHAT ACENTALARI HAKKINDA DUYURU

 

Değerli Üyelerimiz,

TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruya göre;

Turistik Doğu Ekspresi, turizm amaçlı çalıştırılan özel bir tren olup, kamu hizmet yükümlülüğü kapsamında çalıştırılan bir tren değildir. Trenin tüm maliyeti, bilet gelirleri üzerinden karşılanmakta olup, ücret hesaplaması diğer tarifeli trenlere göre maliyet odaklı ve yüksek hesaplanmaktadır. Bu itibarla turizm amaçlı işletilen bu trende tur paketleri oluşturmak için ağırlıklı olarak seyahat acentalarına vagon tahsisi yapılmaktadır.

Bununla birlikte kendi imkanlarıyla Turistik Doğu Ekspresi’nde yolculuk yapmak isteyen vatandaşların talebine yönelik her tren seferinde 2 (iki) adet vagon bireysel satışa ayrılmaktadır.

Ayrıca vatandaşların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için bu trenle aynı parkurda çok daha uygun fiyatlarda tarifeli olarak, kamu hizmet yükümlülüğü kapsamında her gün işletilen Doğu Ekspresi treni de mevcuttur.

Turizm amaçlı sefere konulan Turistik Doğu Ekspresi’nden vagon kiralama talebinde bulunmak isteyen seyahat acentalarının adaletli ve şeffaf seçimi için 14.08.2023-18.08.2023 (dahil) tarihleri arasında kurumsal internet sitesi üzerinden çevrimiçi form doldurarak başvuruları kabul edilmiş, başvuru şartlarını sağlayan seyahat acentaları 28.08.2023 tarihinde resmi internet sitesinden canlı yayınlanan kura ile vagon tahsis hakkı kazanmışlardır.

Kurada hak kazanan seyahat acentalarının 11.09.2023 tarihine kadar ön ödemeleri beklenerek ödeme yapan acentaların kesin tahsisleri yapılmış, acentalar yolculara satış yapmaya başlamıştır. Bu süreçte ödemeleri yapılmadığı için tahsisi iptal edilen vagonlar için talep sayısı çok olup, aynı kurallar gözetilerek, kurada az tahsis çıkan acentalardan başlanacak şekilde, talebi olan tüm seyahat acentalarına 03.10.2023 tarihine kadar tahsisler yapılmaya devam etmiştir.

Son kalan vagonların tahsisi için ise 03.10.2023 tarihinde kurumsal internet sitesinden duyuru yapılarak ek talep toplama süreci başlatılmıştır. Ek taleplerin değerlendirilmesi sonrasında kalan vagonlar vatandaşlar için 01.11.2023 tarihi itibarıyla çevrimiçi bilet satış sistemi üzerinden tüm yolculara aynı anda bireysel satışa sunulmaya başlanmıştır. 

Turistik Doğu Ekspresi dışında, kamu hizmet yükümlülüğü kapsamında işletilen ve tüm vatandaşların uygun fiyatlarla ulaşımını sağlayan, tarifeli olarak her gün işletilen Doğu Ekspresi treninde veya diğer tarifeli (Van Gölü Ekspresi-Güney Ekspresi vb.) ana hat trenlerinde yataklı, kuşetli veya pulman vagonlarla turistik amaçlı tren turu ve bu trenlerde seyahat acentalarına yer veya vagon tahsisi yapılmamaktadır.

Ancak bazı seyahat acentalarının internet sitelerinde ve diğer satış kanallarında ‘tren turu, doğu ekspresi turu, Kars turu, trenle doğu turu’ vb. vatandaşları yanıltıcı reklamlar ile tur satışı yaptığı tespit edilmiştir. 

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından kabul olunan; mesleki dayanışma ve ilkelere uygun davranmayarak haksız rekabete neden olan ve diğer rekabet ve etik ilkelere aykırı davranışlarda bulunduğu TCDD Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen, vatandaşları mağdur eden seyahat acentaları, TCDD tarafından kara listeye alınarak tren biletleri iptal edilecek ve bu firmalar Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne bildirilecektir.

Bu itibarla Turistik Doğu Ekspresi Treni’nde vagon tahsis edilen 88 adet seyahat acentasının listesi TCDD’nin web sitesinde bulunan duyuruda yer almaktadır. Vatandaşların bu sezonda Turistik Doğu Ekspresi ile tur paketi satın alırken mağduriyet yaşamamaları için duyuruda yer alan seyahat acentaları arasından seçim yapmaları gerekmektedir.

Detaylı bilgi için TCDD duyurusuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;
https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tr/duyuru/detay/304

Saygılarımızla bilgilerinize sunarız.

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği
TÜRSAB

TÜM HABERLER
29  Nisan  2024
Bulgaristan Burgaz Bölgesel Turizm Odası, TÜRSAB Heyetimizle Toplantı Gerçekleş...
HABERİ OKU
26  Nisan  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
25  Nisan  2024
MICE Turizmi İhtisas Başkanlığı’nın Aylık Toplantısı, TÜRSAB Genel Merkezimizde...
HABERİ OKU
25  Nisan  2024
TÜRSAB Heyetimiz, 'Meksika Turizm Tanıtım Etkinliği'ne Katıldı
HABERİ OKU
25  Nisan  2024
İran İslam Cumhuriyeti Heyeti, Kuzeydoğu Anadolu Bölge Başkanlığımızı Ziyaret E...
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı Aylık Toplantısı Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Turistik Diyarbakır Ekspresi, Tarihi Ankara Garı'ndan İlk Seferine Başladı
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Medine Umre ve Ziyaret Forumu Başladı
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
29  Nisan  2024
Pakistan Turizm ve Seyahat Sempozyumu Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
26  Nisan  2024
Seyahat Acentalarının Bilet Departmanına Yönelik Uçak Bileti Satış Personeli Ye...
HABERİ OKU
26  Nisan  2024
Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesi 2024/1 Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
26  Nisan  2024
Müze ve Ören Yerlerinin Turizm Sezonunda Ziyaret Saatlerinin Uzatılması Hakkınd...
HABERİ OKU
25  Nisan  2024
59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Uluslararası İstanbul Yarı Marato...
HABERİ OKU
25  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Yabancı Dil Online Yazılı Sınavı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
22  Nisan  2024
"İstanbul Turizm Fuarı" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Tarafından Başlatılan Batı Karadeniz'i Ke...
HABERİ OKU