KARAYOLU İLE YAPILACAK OLAN YOLCU TAŞIMALARI
DUYURU
Turizm sezonunun yoğun olarak yaşanmaya başlandığı şu dönemlerde, üye seyahat acentalarımızı, karayolu ile yapılacak olan yolcu taşımalarında sorunlarla karşılaşmalarının önlenmesi açısından bilgilendirilmesi zorunluluğu doğmuştur.
Bilindiği üzere seyahat acentası tur sorumlusunun ya da rehberinin turları esnasında bulundurması gereken belgeler 04.09.1996 tarihli, 22747 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Seyahat Acentaları Yönetmeliği’ nin 31. maddesinde sayılmış olup ; işbu belgeler,
1-) Seyahat acentası işletme belgesinin noter ya da TÜRSAB tarafından onaylı sureti
2-) Tura katılan müşterilerin listesi,
3-) Türsab araç plakası ve turist taşıma aracı belgesi,
4-) Tur rehberinin profesyonel turist rehberi kokartı ve kimlik kartı,
5-) Araç seyahat acentası tarafından kiralanmış ise, sözleşme sureti,
6-) Tur programı
olarak ifade edilmiştir.
Ayrıca, yönetmeliğin 32. maddesi gereğince de, seyahat acentasının transfer faaliyetinde aşağıdaki belgelerin transfer sorumlularında bulundurulması zorunludur:
1-) Seyahat acentası işletme belgesinin noter ya da TÜRSAB tarafından onaylanmış sureti,
2-) Transferi yapılan yolcu listesi,
3-) Türsab araç plakası,
4-) Araç, seyahat acentası tarafından kiralanmış ise, kiralama sözleşmesi,
5-) Transfer görevlisine ait Türsab tarafından verilen seyahat acentası personel kimlik kartı veya görevli olduğuna ilişkin seyahat acentası yazısı.
Ayrıca seyahat acentalarının transfer ve turlarında kullanacakları yolcu taşıma araçlarında seyahat acentaları yönetmeliğinin 38. maddesine göre, aşağıdaki nitelikler aranmaktadır.
1-) Karayolu Trafik Kanunu ve ilgili mevzuat gereği sahip olması zorunlu nitelikler,
2-) Havalandırma, ısıtma ve soğutma tesisatı bulunması,
3-) Her on beş koltuk için bir adet yangın söndürme cihazı bulunması,
4-) Ticari olarak kayıt ve tescilli olması,
5-) En çok sekiz yaşında olması,
6-) Ses tesisatı olması,
7-) Zorunlu mali mesuliyet ve koltuk sigortası yanısıra, her yıl belirlenecek tutarda yolcu ve seyahat acentası personelinin kazalarda zarar görmelerine karşı ferdi kaza sigortası yaptırmış olması,
8-) Temiz ve bakımlı döşenmiş olması,
9-) Yatar koltuklu olması,
10-) Ön sıralarda emniyet kemeri bulunması,
Ancak, yolcu istiap haddi 22 kişiden az olan taşıtlarda bu maddenin 2 ve 10. bendleri aranmaz.
Ayrıca, olası denetimlerde, üye seyahat acentalarımız ve taşıdıkları turistlerin mağduriyetlerine sebebiyet verilmemesi açısından , karayolu ulaşım araçlarının Karayolu Taşıma Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan , Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında D2 yetki belgesi sahibi kişi ve kuruluşlara ait araçların kullanılması gerekmektedir.
Seyahat acentalarının, tur sırasında kullanmış oldukları ulaşım araçları kiralanmış ise; yetki belgesi sahiplerinin yapacakları taşıma sözleşmelerinde, akit tarafların adı, soyadı ve unvanları, kalkış ve varış yeri, taşıma güzergahı, taşımanın yapılacağı gün ve saat, taşınacak yolcu sayısı, taşıma ücreti, ödeme şekli, sigortacının unvanı ve sigorta poliçe numarası belirtilir. Bu tür taşımalarda taşımacı tarafından fatura düzenlenmesi zorunludur. Düzenlenen faturanın bir nüshası yapılacak denetimlerde ibraz edilmek üzere seyahat esnasında taşıt üzerinde bulundurulur. Bu sebeplerle, taşımacının her yolcu için ayrı bilet düzenleme zorunluluğu yoktur.
Bilgilerinize rica ederiz.
Saygılarımla.
TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ
(TÜRSAB)