ŞEHİRLERARASI YOLCU TAŞIMA HİZMETİ İLE SERVİS VE TURİZM TAŞIMACILIĞI HİZMETİNİN ERİŞİLEBİLİR HALE GETİRİLMESİNE DAİR YÖNETMELİĞİ’NE İLİŞKİN T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NIN YAZISI HK. DUYURU

13.01.2017 tarihli Resmi Gazete’de  5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’a dayanılarak, “Şehirler Arası Yolcu Taşıma Hizmeti ile Servis ve Turizm Taşımacılığı Hizmetinin Erişilebilir Hale Getirilmesine Dair Yönetmelik” yayımlanmış olup 13.01.2017 tarihinde Birlik resmi internet sitesinden yayınlanmıştır. İlgili link ekte yer almaktadır. (Ek-1).

Konuya ilişkin olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 24.03.2017 tarih ve 58329 sayılı ( Ek-2)  yazısının BİRLİĞİMİZ ÜYELERİNE DUYURULMASI istenmektedir.

Söz konusu yazıda kısaca, Yönetmelikte karayolunda şehirlerarası taşıma hizmeti sağlayıcılarına, seyahat acentalarına, karayolları mola noktası ve terminal işletmecilerine, denizyolunda şehirlerarası taşıma ve kıyı tesisi işletmecilerine düşen yükümlülüklerin belirlendiği, yine söz konusu Yönetmelikte yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyenlere işlem yapılacağı belirtilmiştir.

13.01.2017 tarihli duyurumuzu yineleyerek Yönetmelik kapsamında üyelerimizin uymakla yükümlü olduğu hususlar aşağıdaki gibidir;

  • Seyahat acentası, müşterinin engelini bildirmesi halinde rezervasyon sırasında bu bilgiyi rezervasyon ve taşıma sözleşmesine kaydeder, müşteriye verilecek hizmetin planlanması ve sunulmasında gerekli önlemleri alır.
  • Taşıma hizmeti yapan seyahat acentası, internetten rezervasyon yapılması veya hizmet satın alınması aşamasında internet erişilebilirliğini ve bürolarında erişilebilir banko hizmetini sağlar.
  • Turizm taşımacılığı yapılan transfer aracı, bu Yönetmeliğin ikinci bölümünde belirtilen erişilebilirlik şartlarını taşımıyorsa, seyahat acentası engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan kişilerin bildirmesi halinde, engelli bireyin erişilebilir taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini, engelli bireyin tercihine uygun olarak azami yetmiş iki saat içinde karşılamakla yükümlüdür.
  • Engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcuların transfer aparatı veya erişilebilir araç tercihinin sözleşmede yer alması sağlanır.
  • Transfer aparatı yolculuk süresince araçta bulunur ve bu şartlar sağlanırken engelli yolcu veya refakatçisinden ek bir ücret talep edilmez.
  • Seyahat acentaları engelli yolcu bulunması durumunda, hizmetin planlamasını ve sunumunu değiştirmeyecek şekilde, mümkün olduğunca engelli yolcunun kısa sürede ulaşımını sağlayacak transfer planlamasını yapar.
  • Turizm taşımacılığı hizmetlerinde engellilerle iletişim konusunda ve transfer aparatının kullanılmasına ilişkin eğitim almış şoför ve yardımcı personel görev yapar.

Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklere uyulmaması durumunda, 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un  Geçici 3.Maddesinin 7.Ek Fıkrası uyarınca her bir ihlal için 1000 TL ile 5000 TL arasında idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür.

Üyelerimize önemle duyurulur.

Saygılarımızla

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

EKLERİ            :

1-http://www.tursab.org.tr/tr/tursabdan-haberler/hukukyonetmelik/turizm-tasimaciligi-hizmetinin-erisilebilir-hle-getirilmesine-dair-yonetmelik-duyurusu_15687.html

2-T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 24.03.2017 tarih ve 58329 sayılı yazısı

TÜM HABERLER
06  Mayıs  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
05  Mayıs  2024
“Edirne Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri" Büyük Bir Coşkuyla Başladı
HABERİ OKU
04  Mayıs  2024
TÜRSAB Heyetimiz, Afyonkarahisar’ı Tanıtmak ve Turizm Potansiyelini Artırmak Am...
HABERİ OKU
02  Mayıs  2024
TÜRSAB Ortadoğu Turizm İhtisas Başkanlığı Toplantısı Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
01  Mayıs  2024
TÜRSAB Yönetim Kurulu Olağan Toplantısı, Genel Merkezimizde Gerçekleşti
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
TÜRSAB Aydın BTK, Aydın, Kuşadası Güvercinada'da Bir Plaket Töreni Düzenledi
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
Yönetim Kurulu Başkanımız Firuz Bağlıkaya, 'İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi'n...
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Erdal Çeri ve İhtisas Yardımcısı Hakan Çokge...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
07  Mayıs  2024
THY Elektronik Teminat Mektubu Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
06  Mayıs  2024
15. Uluslararası Turizm ve Otel Ekipmanları Fuarı EBIT 2024 Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
03  Mayıs  2024
Mısır Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
03  Mayıs  2024
Venezuela Tanıtım Gezisi Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
03  Mayıs  2024
Dominik Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı 'Do Travel Rewards' Sadakat Programı Hakkı...
HABERİ OKU
02  Mayıs  2024
Kapadokya Üniversitesi Eğitim Programlarında TÜRSAB Üyelerine Sağlanan %25 İndi...
HABERİ OKU
02  Mayıs  2024
8. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi İhalesi Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
Yalova Bilgilendirme Gezisi Hakkında Duyuru
HABERİ OKU