BOOKİNG.COM DAVASINDA MAHKEME TÜRSAB’I HAKLI BULDU

Booking.com DAVASINDA MAHKEME TÜRSAB’I HAKLI BULDU

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) Hollanda merkezli ünlü online rezervasyon portalı booking.com’a açtığı davadan haksız rekabet kararı çıktı.  Türkiye’deki faaliyetleri mahkeme kararıyla durdurulan booking.com ile ilgili İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen haksız rekabet davasında TÜRSAB Avukatları, mahkeme heyetinden tüm itirazların sürdüğünü ifade ederek davanın kabulü yönünde karar verilmesini talep ettiler. Davayı karara bağlayan mahkeme, TÜRSAB’ın açtığı davayı kabul etti ve haksız rekabet tespiti yapılamasına hükmetti. Kararda; davalı booking.com’un haksız rekabete neden olduğu, dijital ve sabit iş yeri açma yoluyla sitenin faaliyetlerinin ''seyahat acenteliği'' olduğu, Türkiye Cumhuriyeti’ne vergi ödemediği, iş hukuku şartlarına uygun hareket etmeyerek, iş yeri açmak için gerekli izinleri almadığı, idari ve hukuki denetimlerden kaçındığı belirtildi. Mahkeme, davalının reklamlarında en iyi fiyat garantisi sunmasının haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle söz konusu reklamların siteden ve tüm online portallardan kaldırılmasına da hükmetti. Mahkeme tarafından belirlenen haksız rekabete neden olan unsurların giderilmesi ve 500 bin TL teminatın yatırılması karşılığında booking.com’a erişimin engellenmesi yönündeki tedbirin kaldırılmasına karar verdi.

Haksız rekabet kararını değerlendiren TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, “Biz söz konusu portalın belgesiz, vergi vermeden ülkemizde seyahat acentacılığı faaliyeti yapmasına itiraz etmiştik.  Mahkeme, bakış açımızda haklı olduğumuz yönünde net bir karar verdi. Haklılığımız tescillenmiş oldu. Karar bu yönden diğer yabancı menşeli firmalar için de emsal niteliği taşıyor. TÜRSAB olarak bundan sonraki süreçte ülkemizde belgelendirme işlemlerini gerçekleştirmeden, vergi vermeden faaliyet gösteren tüm yabancı ülke menşeli firmalara aynı yasal süreci başlatacağız. Seyahat acentacılığı faaliyeti yaptığına karar verilen booking.com’un 1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu gereğince idari yaptırımların uygulanması için kararın bir örneğinin de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderilmesi kararlaştırıldı. Mahkeme kararına göre booking.com’un ülkemizde faaliyetlerine devam etmesi için seyahat acentası belgesi alması gerekiyor. Bu noktada artık söz Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda” dedi.

02  Temmuz  2020
Yönetim Kurulu Üyemiz Diyaeddin Şahin Hac ve Umre Acentalarımızla Bir Toplantı ...
TÜRSAB Heyetimiz, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'i Ziyaret Etti
01  Temmuz  2020