TÜRSAB YÖNETİM KURULU ÜYESİ ALİ BİLİR “GLOBE 2019”DA TURİZMİN MAKRO SORUNLARINI DEĞERLENDİRDİ

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir; tarım, gastronomi, turizm ve eğitim alanlarında ekonomik gelişmelerin tartışıldığı Küresel İşletme ve Ekonomi Konferansı “Globe 2019”a katıldı. Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen konferans, 34 ülkeden akademisyen ve araştırmacıları ağırladı. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, konferansta yaptığı konuşmada turizmin makro sorunları başlığı altında sektörde yaşanan sorunları değerlendirdi.

Türk turizmindeki yapısal sorunları detaylı olarak katılımcılarla paylaşan Bilir; “Kitle turizminde yaşanan gelişimin alternatif turizm çeşitleriyle desteklenmemesi, Türkiye’nin turizmdeki rekabet gücünü ciddi oranda düşürüyor. Bu bakımdan ülke turizminin; kültür, gastronomi, kongre, sağlık, spor, gençlik, doğa, macera, inanç, alışveriş turizmi gibi alternatif turizm çeşitlerinin güçlendirilmesi alınacak önlemlerin başında geliyor. Sorunlar fazla görünse de genç nüfusumuz ve sektör olarak sahip olduğumuz dinamik yapıyla üstesinden gelebiliriz” diye konuştu.

Bilir, dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak için TÜRSAB olarak Türkiye Bilişim Vakfı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini ve bir “Dijital Yol Haritası Raporu” hazırladıklarını söyledi.

Turizmde yeni trendlerin takip edilmesinin önemli olduğunu, turizm yatırımlarında koordinasyon eksikliği yaşandığını belirten Ali Bilir, sektörün gelişmesi için tanıtımın büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bu anlamda geçtiğimiz aylarda kurulan Türkiye Turizm Ajansı’nın önemine vurgu yaptı.  “Türkiye Turizm Ajansı’nın başarılı olmasını temenni ediyoruz. Ancak mevcut yapının yönetiminde turizm kurum ve kuruluşlarına yer verilmemesinin tanıtım konusunda yapısal sorunlar oluşturacağından endişe ediyoruz. Umuyoruz ki; Türkiye turizmini tüm yönleriyle başarılı bir şekilde tanıtan bir yaklaşım hayata geçsin” diye konuştu.

Bilir, Turizmin gelişmesine engel olan sorunların çözümü için belirli bir yol haritası çıkarılarak, bir takvime bağlanması ve çözüme yönelik adımların zamanında atılmasının önemli olduğunu söyledi.