KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ

TÜRSAB 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca kurulmuş kamu kurumu tüzel kişiliği niteliğine haiz meslek birliğidir. Seyahat acentaları ise faaliyet gösterebilmek için TÜRSAB’a üye olmak ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almak zorundadır.

Ülkemizde söz konusu seyahat acentalığı faaliyetleri 1618 sayılı yasa ve ilgili yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılabilmektedir. Tüketiciye yönelik olarak bir bedel karşılığında seyahat acentalığı münhasır faaliyeti olarak tanımlanan hizmetlerin seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması yasaktır. Seyahat acentaları bu faaliyeti yapabilmek için Bakanlık nezdinde teminat sunmakta ve TÜRSAB’a üye kayıt ücreti ödemektedirler.

TÜRSAB; Birlik üyesi seyahat acentalarının menfaatlerini korumakla görevli olup, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 56/3 üncü maddesi uyarınca da üyelerinin ekonomik menfaatlerini koruyan meslek birliklerinin, haksız rekabetin tespitini ve önlenmesini talep hakkı mevcuttur.

1.) TÜRSAB tarafından; 04.12.2015 tarihinde; Birlik üyesi seyahat acentaları ve turizm sektörünün önemli sorunu olan booking.com internet sitesi üzerinden yürütülen faaliyetlerin, haksız rekabete neden olduğu, dolayısı ile bu faaliyetlerin Tespiti ve Önlenmesi amacıyla İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2015/1174 E. sayılı dosyasında dava açılmıştır.

2.) Mahkemece 29.03.2017 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada TEDBİR KARARI verilmiştir. (Ek:1) Ancak yargılama halen devam etmektedir.

3.)Tedbir kararı ile, Booking.com B.V. şirketinin ve Bookingdotcom Destek Hizmetleri Ltd. Şti’nin, Booking.com internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, TÜRKİYE İÇERİSİNDE TÜRKİYE’DE YERLEŞİK OTEL, KONAKLAMA TESİSLERİNİN PAZARLANMASI VE

PAZARLANMASINA ARACILIK EDİLMESİ YÖNÜNDEKİ FAALİYETLERİNİN DURDURULMASINA KARAR VERİLMİŞTİRSayın Mahkemece iş bu karar Bilgi

Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na, karar gereğinin uygulanması için gönderilmiştir. (Ek:2)

Söz konusu karar ile YURT DIŞINDAN TÜRKİYEDEKİ OTEL VE KONAKLAMA TESİSLERİNİN SATIN ALINMASININ ÖNÜNDE HİÇ BİR ENGEL YOKTUR.

4.)Bu rezervasyon portalı ile ilgili olarak Birliğimiz Rekabet Kurumuna da başvuruda bulunmuş, Kurul EN İYİ FİYAT GARANTİSİ” uygulaması hükümleri nedeniyle oteller ile yapılan sözleşmelerin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4.maddesini ihlal ettiği tespit ederek oluşan aykırılık nedeniyle Booking.com B.V.’ye 2.543.992,85.-TL tutarında idari para cezası  verilmesine karar vermiştir. (Ek:3)

5.)Tüm bu açıklamalardan da görüleceği üzere Birliğimiz, turizm sektörüne online hizmet sunan işletmelerin dürüstlük kurallarına uygun ve haksız rekabeti engelleyecek şekilde faaliyette bulunmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda online pazarda hakim durumda olan Booking.com B.V. ile Bookingdotcom Destek Hizmetleri Limited Şirketi tarafından oluşturulan haksız rekabet faaliyetlerinin engellenmesi için başvurulan hukuki girişim neticesinde verilen tedbir kararı ile de turizm sektörünün aktörleri olan seyahat acentaları, oteller ve bu yolla hizmeti satın alan tüketicilerin hukuki menfaatlerinin korunması hedeflenmektedir.

Yukarıda da açıklandığı üzere yargılama devam etmektedir. Anılan şirketlerin ihtiyati tedbir kararına itiraz hakları mevcuttur.  

Kamuoyunun bilgisine saygı ile duyurulur.

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

TÜM HABERLER
22  Nisan  2024
TURSAV Heyetimiz, TÜRSAB Turizm ve Meslek Lisesi’nde Bir Toplantı Gerçekleştird
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Güney Marmara BTK, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İş Birliği ile Bilgilen...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Bodrum BTK Heyetimiz, Turizm Haftası Kapsamında Düzenlenen Etkinliklere Katıldı
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzeydoğu Anadolu BTK, Turizm Haftası Kapsamında Etkinlik Düzenledi
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Karayolu, Ulaştırma, Taşımacılık ve Araç Kiralama İhtisas Başkanlığımız Kabataş...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
IATA’nın 2024 yılı APJC Toplantısı, TÜRSAB Genel Merkezimizde Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
TÜRSAB Heyetimiz, "Batman Turizm Master Planı Çalıştayı" Kapsamında Batman’ı Zi...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığımız Koordinasyonunda, “Safranbolu Bilgilen...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
19  Nisan  2024
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Tarafından Başlatılan Batı Karadeniz'i Ke...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki Değişikliklere İlişkin Önemli Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Uygulanacak Ziyaret Hizmetleri Ha...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Ankara Palas Müzesi Bilet Fiyatı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
16  Nisan  2024
Gürcistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği Hakkında Duyuru
HABERİ OKU