ŞİRKET BİRLEŞMESİ BAŞVURUSU
ŞİRKET BİRLEŞMESİ BAŞVURUSU
İŞLEM SÜRECİ
Seyahat Acentasının bünyesinde bulunduğu şirketin “şirket birleşmesine” ilişkin Ticaret Sicili Gazetesindeki ilanından sonra seyahat acentasının bünyesinde bulunduğu şirketin aşağıda belirtilen belgeler ile TÜRSAB’a başvurması gerekmektedir.
Şirket birleşmesi başvurusuna ilişkin Birliğimiz nezdinde tamamlanan dosya Bakanlığa intikal ettirilir. Bakanlığa intikal eden şirket birleşmesine ilişkin dosya Bakanlıkça incelenir. Bakanlıkça yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda eksikliğin bulunması durumunda, eksikliğin tamamlanması gereği TÜRSAB’a bildirilir. Talebin uygun görülmesi halinde, Makam Onayı hazırlanır.
Makam Onayından sonra, birleşme sonrasında yeni ticaret unvanına göre seyahat acentası işletme belgesi düzenlenir. Düzenlenen seyahat acentası işletme belgesi, başvuru sahibine teslim edilmek üzere ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilir ve durum TÜRSAB’a bildirilir. Belge harçlarının Bakanlıkça belirlenen hesaplara yatırıldığına ilişkin belgelerin ibraz edilmesinden sonra, belge İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden teslim alınır.
CEZAİ YAPTIRIM
1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 17’nci maddesi: “(!) Seyahat acentalarının sahipleri, tüzel kişilerde yönetim kurulu adına yetkili yöneticiler, dilekçelerinde yazılan ve işletme belgelerinde söz konusu olan hususlarda, meydana gelen değişiklikleri oluşundan itibaren 30 gün içinde Bakanlığa yazı ile bildirirler." hükmüne amir olup; Aynı Kanunun 27 ‘nci maddesinin (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ise: “Bu Kanunun 7, 17, 19 veya 21 inci maddelerinden birinin veya 10 uncu maddesinin (c), (ç) veya (d) bentlerinden birinin ihlalinin tespiti halinde 1618 sayılı Kanunun 27’nci maddesinin (a) bendinin (2) numaralı alt bendine göre idari para cezası ile cezalandırılacağı hükmünü içermektedir.
(*) Seyahat Acentaları Yönetmeliğinin 21’inci maddesinin 1’inci alt bendi; “Değişiklik başvurularına ilişkin TÜRSAB’a yapılan yazılı bildirim Bakanlığa yapılmış sayılır.” ve 8’inci alt bendi ise; “Başvuru dilekçesinin doğrudan Bakanlığa verilmesi durumunda, değerlendirme için TÜRSAB’a gönderilir.” hükümleri amirdir.
Bu çerçevede; değişiklik yapıldıktan sonraki 30 gün içerisinde TÜRSAB’a iş bu değişikliğe ilişkin başvurunun yapılması gerekmektedir.
İSTENEN BELGELER
- Başvuru Dilekçesi
- Ek-4 (Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Beyanı)
- Ticaret Sicil Tasdiknamesi Aslı
- Ek-2 (Adli Sicil Beyanı)
- İmza Sirküleri
- Seyahat Acentası Kuruluş Teminatı
- Ek-1 (Acenta Unvan Taahhütnamesi) aslı
- Seyahat Acentası Bilgi Güncelleme Formu aslı
Uyarı: Değişikliğinize ilaveten iş yeri adresinizin değişmesi halinde; adres değişikliği sayfasında haricen istenilen belgeleri başvuru dosyanız içeriğine eklemeniz gerekmektedir.
İSTENEN FORM VE DİLEKÇELER
- Ek - 1
- Ek - 4
- Seyahat Acentası Bilgi Güncelleme Formu
- Şirket Birleşmesi Dilekçe Örneği
- Teminat Mektubu Örneği
- İmza Sirküleri
Bir kurumun ya da kuruluşun temsilcisinin kendisine ait imza örneklerinin yer aldığı belge aslı veya noter onaylı sureti. - Teminat
• Teminat mektubu olarak verilecekse kesin ve süresiz teminat mektubunda; acenta unvanı, ticaret unvanın bulunması gerekmektedir.
• Teminat mektupları dışındaki teminatlar; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez Saymanlığı Müdürlüğü’nün, “Tahsilat Hesabı TR89 0000 1001 0000 0350 1540 21 IBAN nolu” hesabına yatırılan dekont aslı veya Bakanlık Merkez Muhasebe Birimine veya il veya ilçeler genel bütçeli dairelere ait muhasebe birimleri vasıtasıyla Bakanlık Merkez Muhasebe Birimine yatırılır. (Kaşeli ve imzalı dekont aslı olması gerekmekte olup, ayrıca dekontta gönderen kısmında ticari unvanı (hiçbir şekilde şahıs ismi yer almaması gerekmektedir), açıklama kısmında ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan acenta unvanının yazılması zorunludur.)• A grubu için : 7.000,00.-TL (Yedi bin Türk Lirası)
• B grubu için : 6.000,00.-TL (Altı bin Türk Lirası)
• C grubu için : 5.000,00.-TL (Beş bin Türk Lirası)
ve her bir şube için bu miktarların % 25 olması gerekmektedir. - Ticaret Sicil Tasdiknamesi
Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 16.Maddesine Göre Düzenlenen Sicil Tasdiknamesi;
MERSİS numarası, Ticaret unvanı, Gerçek kişi ticari işletmelerde, işletme sahibinin adı ve soyadı, yerleşim yeri ve kimlik numarası, İşletmenin merkezi, şubelerde şubenin adresiyle beraber işletmenin merkez adresi, İşletmenin faaliyet alanı, İşletmeye tahsis edilmiş olan sermayeyi, Belge düzenlendiği sırada işletmeyi temsile yetkili olanları gösterir belgedir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
1. Devrolunan şirket şubelerinde bulunan Seyahat Acentası işletme belgelerini şirket birleşmesi sonrası devralan şirkete devri nasıl gerçekleştirilir?
- Şirket birleşmesinde infisah olan şirketin bünyesinde bulunduğu seyahat acentası işletme belgesi merkez ve şubeleri için devralan devre konu olunan işletme belgesi kadarınca Ticaret Sicili kayıtlarının bulunması ve devralan şirketin yetkili organ kararı ve Birliğimize beyanınca işletme belgelerinin anılan Ticaret Sicili Kayıtları ile eşleştirilmesi gerekmektedir.
2. Şirket birleşmesi nezdinde Bakanlıkta bulunan kuruluş teminatı geçerliliğini korur mu?
- Kuruluş teminatı nakitse Seyahat Acentası tarafından, mektup ise ilgili banka tarafından işbu değişiklik üzere mevcut teminatın geçerliliğini koruduğuna ilişkin yazı düzenlenmesi halinde geçerliliğini sürdürür.